2019 Merit Award

Residential Design

Residences on Meadowlark Lane

Bridgehampton, NY

Landscape Architect:

Sawyer Berson Architecture & Landscape Architecture LLP

sawyerberson.com

Project Team:

Whitmores Inc – Landscape Contractor

About the Project:

Situated at the edge of Sagaponack Pond in Bridgehampton, New York, this three-acre summer retreat accommodates a modern adult family with diverse interests, and with an empathy for the natural environment. Built in 2015, the project includes two modern houses designated as the Pond House and the Barn, and are sited within a meticulously programed landscape designed within a restrained modern style. Both houses have fully equipped outdoor kitchens, furnished terraces, site amenities and perennial gardens, and expansive open views to the native wetlands surrounding Sagaponack Pond and beyond to the Atlantic Ocean.

SPECIAL FACTORS:
The Pond House is sited closest to Sagaponack Pond and is aligned north of center, and the Barn house is sited closer to the road aligned south of center. Both house alignments provide unobstructed views to the native wetland plants, pond and ocean. The site is accessed through a modern gated entry over a porous crushed gravel drive within an asymmetrical allée lined on one side with evenly spaced London plane trees, and on the other with a continuous narrow lawn strip and a tall clipped Privet hedge. The allée extends from the drive entry gate to the Pond house parking court. A secondary drive connects perpendicular to the main drive and traverses south in front of the pond house to the motor court of the adjoining property owned by this client.
The Pond House is anchored at the front and sides with a minimalist planting scheme of sesleria grass and Ilex shrub groupings, abstracting the vernacular landscape of this coastal setting. A single Natchez crape myrtle designates the front entry, and groupings punctuate the rear and the center lawn. At the rear of the house, the cast stone pool terrace with a wet coping swimming pool is the central focus.
Adjoining the pool terrace is a stepped access to the lounge seating and bar within the loggia providing a prime vantage point to views within the rear landscape and to the ocean. The fireplace is the focus of the lounge seating area, and the kitchen is hidden at the rear. The raised spa is set to the east side of the lounge and past the loggia canopy. South of the pool terrace within the lawn is a sunken pétanque court with raised corten steel edging defining the limit of play, finely crushed grave surface, two custom benches, and five island plantings of Mugo pine and Shore juniper creating game hazards.
The Barn is located at the west side of the site adjacent to the road, the center lawn to the east, and the allée to the north. It is aptly sited, overlooking the center lawn with unobstructed pond and ocean views from the furnished seating groups on the open terrace, and under the covered portico that features a fireplace. The raised cast stone terrace adjoins the front façade with three types of ornamental grass planted in the cutouts that project a striking contrast against the black-stained façade. A medicinal garden in the form of a parterre grid is located at the south side of the front terrace. The outdoor kitchen is at the rear of the Barn within the raised cast stone terrace, and furnished with a dining table and seating group. The specimen mature Siberian Elm is the focal point of the rear garden set within a sculpted and slightly recessed square lawn plane with sloped sides meeting new grade. Just off the rear terrace is the cocktail garden curated between the landscape architect, chef and gardener. The remaining space is the large parking court bordered with a line of crape myrtles within a lawn strip at the west side, the entry from the drive at the north side, the privet hedge bordering the square lawn at the south side, and the large planting square of sesleria grass providing the base for a single specimen Kousa dogwood.