2019 Honor Award

Residential Design

Bridgehampton Sculpture Garden

Bridgehampton, Long Island, New York 

Landscape Architect:

LaGuardia Design Group Landscape Architecture PC

laguardiadesigngroup.com

Project Team:

Gluckman Tang Architects
Peter Pennoyer Architects
Maya Lin Studio
Edwina von Gal
Wright and Company
Loebs & Gordon Poolcraft
Marders
Hamptons Tennis Company
MOE Masonry
Tebbins Steel
Southampton Engineering PC

About the Project:

Set on twelve acres, this residential property features a 1927 estate home, set within towering groves of mature existing trees. The concept of the site design was to build a display setting for the owner’s expansive blue-chip sculpture collection. The Landscape Architect collaborated closely with the artists and their foundations to find or create the ideal placement of each piece. The overall effect of the property is transformative, as one moves from space to space viewing the variety of artwork. Sun and shade are manipulated through the placement of trees to create balance and variation, as well as a layering of spaces both enclosed and implied. 

Special Factors and Additional Information: Garden spaces from the original estate that once housed roses, cutting flowers, and vegetables have now been re-purposed to exhibit collections of sculptures by Isamu Noguchi and Walter De Maria. Inside each of these spaces are newly designed viewing pavilions that act as destinations within the greater landscape. A system of curvilinear gravel paths provides circulation and organization throughout the property. 

Extensive re-grading of the property was required to properly site the larger sculptures, and in one case, the grading became the artwork itself. The Landscape Architect worked directly with artist Maya Lin to facilitate a 380’ serpentine earth berm sculpture using clay models, drone, and digital technology. 

Other sculptures are placed throughout the property with special consideration as to where they are viewed from. The utmost care was taken to avoid any visual overlapping of the sculptures, so no two pieces are seen at the same time. Full size mock ups of the sculptures were created out of plywood to move around and finalize locations before footings were set in place. 

The street side of the property has been left open to the public view, allowing passersby to visit the large Richard Serra wall and Mark Di Suvero “Piece” in the front lawn, as well as view the grandeur of the original estate house.