Nancy Owens Studio LLC: Lucy Moses Award Winner

March 28, 2022 /

The New York Landmarks Conservancy | Lucy G. Moses Preservation Awards

From the smallest buildings, to the most extraordinary landmarks, to our diverse neighborhoods, the New York Landmarks Conservancy preserves and protects the unique architectural heritage of the City we love. We are on the frontlines, giving New York’s preservation needs a voice, advocating for sensible development, providing financial assistance and technical expertise—all to ensure that the character of our city continues to enrich the quality of life for all New Yorkers.

The Lucy G. Moses Preservation Awards are the Conservancy’s highest honors for excellence in preservation. The coveted awards are named for Lucy G. Moses, a dedicated New Yorker whose generosity has benefited the City for decades. The Awards recognize individuals, organizations, and building owners for their extraordinary contributions to the City. The Conservancy is grateful for the generous support of the Henry and Lucy Moses Fund, which makes the Awards possible.

Since its founding nearly 50 years ago, the Conservancy has loaned and granted $55 million, which has leveraged more than $1 billion in some 2,000 restoration projects throughout New York, revitalizing communities, providing economic stimulus and supporting local jobs for architects, contractors, engineers, masons, and roofers.  For more information, please visit www.nylandmarks.org.

Photo credit: Michael Moran

Astoria Park Pool and Play Center
19th Street between 22nd Drive and Hoyt Avenue North, Astoria

This project melds history, classic architecture, and contemporary recreation in a WPA-era Art Moderne  pool complex.  Completed in 1936, the main pool still operated, but the wading pool had been closed due to safety and code regulations.  A series of stakeholder meetings prioritized reconstruction of the wading pool site and restoration of the playground and historic comfort station.

Now, it’s restored and improved for a new generation of visitors.  Restoration of the Moderne-style comfort station meets current code requirements and improves accessibility.  Original fences, gates and masonry were seamlessly adapted to connect the playground and water play area.

The integrity of the complex was maintained through a design that reinforces and complements the historic geometry and material palette. Spray showers are located within the footprint of the wading pool. A new shade structure and swings follow the geometry of the historic wall. The yellow, orange, and blue palette reflects the pool house tiles. New custom-designed play equipment features circular and geometric elements inspired by the historic pool complex.

Scroll to Top